Branko Zivotin, katolički astrolog - prognozer

Liječenje od narkomanije
(psihijatrija)

Objavljeno Listopad 15, 2019

Zanimljivo, mladi u Srbiji i Vojvodini a ništa bolja a ni gora nije ni Hrvatska sa mladim drogerašima koji se sve više i više drogiraju iz dosade, bijesa a onda očekuju da ih država besplatno liječi i da ih svak razumije, jer bože moj, on je droger pa još i mlad. Dobro je što postoje daleko više normalnih ljudi koji takve drogere šikaniraju i koji odbacuju iz svog društva. Roditelji, brat, sestra, moraju razumjeti svoje dijete, brata, sestru koje im se drogira jer su to dopustili i nisu obraćali pažnje na svoje dijete, što radi već su ga zapustili. Moraju razumjeti svoje dijete da je drogu uzeo od velike dosade i iz obijesti a i da bude neka faca u svom društvu. Sva sreća što postoje psihijatri koji dobiju lijepu, veliku plaću što liječe drogere koji su puni razumijevanja za takve mlade. Realno gledano, kada drogeraš oboli od AIDS-a, Hiv-a ili rikne jer se predozirao, malo kome je žao pa bio on i dijete drogeraš.

Liječenje ovisnosti o drogama zahtijeva planirani integrirani pristup. Svaka nepažnja može negirati sve prethodne napore. Ovdje je posebno važna psihološka komponenta, usmjerena na stvaranje uvjerljive motivacije za pacijenta za liječenje - tek tada će se imati priliku riješiti ovisnosti o drogama. Ovisnost ostavlja snažan trag na svim područjima pacijentovog života. Nemoguće je odgoditi liječenje, jer u protivnom fiziološki i psihički poremećaji koji nastaju kao rezultat stalne uporabe droga mogu postati nepovratni. Prije svega, potrebno je uvjeriti pacijenta u potrebu da vidi liječnika. Liječenje bez lijekova praktički nema kontraindikacija.

Glavne faze liječenja oboljelih od droga uključuju:

Liječenje ovisnosti o drogama sastoji se od dvije faze: liječenja i psihoterapije. Pojedinac se hospitalizira tijekom faze liječenja. Na taj se način onemogućuje pristup pojedinca drogama i unosu droga. Tijelo se pročišćava od lijekova. Ako postoji oštećenje tkiva i organa, oni se liječe u ovom procesu. Kao rezultat toga, simptomi lišavanja se bore. Psihološki oporavak pokušava se u fazi psihoterapije. Dakle, pojedinac se u potpunosti liječi.

1) postupak detoksikacije (od opijata, metadona, buprenorfina, sedativa),
2) testiranje podnošenja apstinencije sa ili bez farmakoterapije,
3) testiranje adekvatne doze metadona,
4) postupak transfera s nižih doza metadona na buprenorfin ili naltrekson,
5) postupak transfera s visokih doza metadona na buprenorfin (pomoću privremene supstitucije sa MST cont.),
6) revidiranje terapije i psihičku stabilizaciju radi komorbiditetnih komplikacija, te
7) prevenciju relapsa.
8) glavni je aktivni tretman protiv lijekova;
9) antirelipsoterapija.

U okviru bolničkog liječenja provode se programi detoksikacije, farmakoterapije i psiho-socijalnog tretmana, a najviše osoba u bolničkom tretmanu liječi se u Psihijatrijskoj bolnici. Osnovno pravilo liječenja lijekovima je hospitalizacija, bez obzira na to je li pacijent u stanju sindroma povlačenja, akutnog trovanja, kronične intoksikacije ili psihoze.

To je zbog činjenice da su ovisnici o drogama uvijek u strahu od somatovegetativnih i psihotičnih kriza simptoma povlačenja. Naročito je osjetljivo promatrati ponašanje i stanje pacijenata. Pažnju treba obratiti na kraju 2-3. Tjedna liječenja, tijekom razdoblja nestabilne ravnoteže, kada se pojavi neodoljiva želja (žudnja) za korištenjem droga. Takvi se uvjeti samostalno nakupljaju u roku od 2-4 dana. Potrebno je kombinirati liječenje bolesnika s psihoterapijskim učincima, stalno nadahnjivati pacijente s povjerenjem u uspjeh liječenja, u mogućnosti potpunog izlječenja.

Rehabilitacija je najvažnija faza liječenja narkomana

Odvikavati se može u bolnicama, lokalnim centrima za prevenciju ovisnosti, te u zajednicama popularno zvanim komune. Svaka od tih ustanova nudi svoj način liječenja od droge. Rehabilitacija je obvezna faza u liječenju alkoholizma i ovisnosti o drogama. Prvo, stručnjaci očiste pacijentovo tijelo od toksičnih tvari nakupljenih tijekom godina korištenja moćnih lijekova, uklanjaju fenomen "razbijanja" i organiziraju psihološki rad s pacijentom i njegovom obitelji. Nemamo obvezno liječenje lijekovima. Ako je i sam pacijent protiv liječenja lijekovima, liječnici ga nemaju pravo prisiljavati na bilo kakve terapijske mjere. Ali zadatak psihologa i psihoterapeuta je pomoći ovisniku da shvati ozbiljnost situacije, ispravno ga motivirati za liječenje.

Rehabilitacija pomaže osobi da nauči adekvatno reagirati na sve situacije u svom životu, a ne da padne u očaj zbog problema i osobnih šokova. No, podrška obitelji i prijatelja tijekom razdoblja napuštanja droge gotovo je najvažniji uvjet za uspješno rješavanje ovisnosti o drogama. Ako je ovisnik napušten i usamljen, malo je vjerojatno da će imati želju započeti život bez droge, odustajući od prethodnih sklonosti i ovisnosti.

Stoga rehabilitacija ovisnika o drogama nužno uključuje rad s psiholozima, rođacima, traženje motivacije i osobne orijentacije. Važno je dati osobi priliku da shvati da bez lijekova život može biti živopisan i smislen.

Više informacije :

Detoksikacija i blokatori

Detoksifikacijska terapija provodi se primjenom unitiola, sulfazina. Propisani su fosforni pripravci: kalcijev glicerofosfat 0,2 g u tabletama 3 puta dnevno, fitin 0,025 g u tabletama 3 puta dnevno, vitamini B1 su obavezni.

Terapija ovisnosti o drogama okružena je mnogim mitovima koji su objedinjeni jednim - neodgovornošću i nespremnošću uranjanja u suštinu problema. Često ovisnici o drogama, pa čak i njihovi najmiliji, vjeruju da će blokatori opioidnih receptora ušiveni ispod kože ili postupci detoksikacije čarobno izliječiti pacijenta jednom zauvijek. Nažalost, to nije tako. Blokatori daju učinak tek nakon tečaja detoksikacije i omogućuju vam da zaustavite posljedice mogućeg kvara. Ovo je samo pomoćno, a ne glavno liječenje. Mjere detoksikacije treba poduzeti u bolnici, neke od njih imaju kontraindikacije i stres su za tijelo. Detoksikacija obično traje od pet do deset dana, nakon čega osoba može lako ustati iz kreveta i izaći van, ali žudnja za lijekovima ostaje. Zbog toga je potrebno razdoblje rehabilitacije, koje u prosjeku traje oko tri mjeseca.

Liječenje psihološke ovisnosti

Grupna podrška za rođake ovisnike Liječenje ovisnosti o drogama nemoguće je bez sudjelovanja psihologa, jer je to svakodnevni rad s pacijentom na njegovoj motivaciji. Postoji zabluda da detoksikacija tijela liječi ovisnost o drogama. U stvari, nakon detoksikacije dolazi samo fiziološko olakšanje, povlačenje nestaje, ali prevladavajući stereotipi ponašanja i dalje „žive“ u bolesnikovom umu.

U ovom trenutku pacijenta treba izolirati od nepovoljnog socijalnog okruženja u kojem bi mogao dobiti drogu, motivirajući psiholog bi trebao intenzivno raditi s njim, što, iako ima vremena da se pacijent drži odvojeno od uobičajenog društva, postavlja ga za daljnje rehabilitacijske programe. Zato je liječenje ovisnosti o drogama u bolnici pod stalnim nadzorom narkologa i psihologa jedini učinkovit izlaz. Ako pacijent nakon detoksikacije ne završi u rehabilitacijskom centru, već se vrati kući, vjerojatnije je da će se vratiti svom dosadašnjem načinu života.

Apstinencija

Akutno razdvajanje apstinencija traje 4-5 tjedana i postupno se (u slučaju apstinencije od liječenja lijeka) pacijent vraća u normalu. Međutim, zaostali simptomi odvikavanja mogu trajati nekoliko mjeseci. Razvoj simptoma povlačenja u slučaju da liječenje lijekova nije započeto tijekom prvog ili prvog početka gluposti bolesti, služi kao osnova za daljnju upotrebu lijeka iz kola pama ukama U ovoj fazi ovisnosti o drogama tolerancije na lijevoj naglo se povećava, a dnevna doza lijeka, nalik morfiji, može dozirati 40-50 ml 1% otopine. Istodobno, uzimanje lijeka čak i u takvim količinama više ne dozvoljava akutnu euforiju, koja pacijentica doživljava u prvoj fazi bolesti, već se služi samo za uklanjanje simptoma. Na kraju prvog i cijelog drugog stadija bolesti pojačavaju intoksikacijske pojave.

Apstinencija je plitka, nestabilna, ne uzrokuje teške somatovegetativne i neurološke promjene. Izražava se u pojavama općeg lošeg stanja, glavobolje, umora, bolova u trbuhu ili u cijelom tijelu. Ovo se stanje samoodrži u roku od 3-5 dana. Mentalna ovisnost traje ne više od 15-20 dana. Raspoloženje je nestabilno, a prevladava spuštena pozadina: razdražljivost, bijes, sklonost agresivnim akcijama. Fenomen plitke fizičke ovisnosti omogućava da se odvajanje od opojne tvari proizvodi odmah. Stoga svakom liječenju treba prethoditi vrsta pripremne doze, tijekom koje se psihoterapijske metode ovisnika o drogama pripremaju za svjesnu želju za liječenjem. Općenito se za lišavanje lijekova propisuje jača terapija: kompleks vitamina B skupine, vitamin C, male doze inzulina (5-20 jedinica), fitin 0,5 g 3 puta dnevno, antipsihotici ili sredstva za smirenje. 0,2-0,5 mg klorovodičnog apomorfina primjenjuje se supkutano. Nakon 5-7 minuta, kada se pojavi mučnina, pacijentu se omogućuje udisanje dima iz zapaljene cigarete punjene hašišom. Povraćanje prema mehanizmima kondicionirane refleksne veze nakon 3-4 sesije uzrokuje pojavu negativnog refleksa na hash.

Moje Usluge:

Metadon liječenje ovisnika o drogama

Metadon zamjenska terapija sastoji se u zamjeni pacijenta koji koristi tvrde opioidne lijekove, poput heroina, metadonom. Pacijent prima metadon pod nadzorom liječnika u strogo određenoj dozi. On mora redovito posjećivati ​​liječnika, uzimati testove i prihvaća obvezu da ne ubrizgava lijekove intravenski. U idealnom slučaju doza metadona se postupno smanjuje, sve dok se potpuno ne povuče.

Metadon spada u skupinu opioida, poput heroina. To je opioidni analgetik, pa se kao takav koristi u inozemstvu na klinici. U tijelu djeluje na središnji živčani sustav, kardiovaskularni sustav i glatke mišiće, ima analgetski i smirujući učinak. Kod uzimanja metadona, euforični učinak je slabiji. Ali predoziranje mu je opasno, deprimira disanje, cirkulaciju krvi - sve do smrti.

U ljudi koji su visoko ovisni o opioidnim lijekovima, postoji visok rizik od predoziranja opioida, HIV-a, hepatitisa B i C i sudjelovanja u kriminalnim aktivnostima. To je dovelo do pojave drugačijeg pristupa liječenju ovisnosti o drogama. Liječenje ima za cilj smanjiti ove rizike i ovisnosti o opioidnim i psihoaktivnim supstancama; također potiče psihološki oporavak. Metadon terapija je dugotrajna zamjenska opioidna terapija koja se koristi u liječenju ovisnosti o opioidima, a koja pomaže smanjiti uporabu nelegalnih opioida i povećati privrženost pacijentu. Metadon se uzima oralno, a traje od 24 do 36 sati; to je opioidni lijek koji uklanja euforične učinke heroina i smanjuje simptome povlačenja; Također je u potpunosti kompatibilan s svakodnevnim aktivnostima na poslu ili u školi.

Liječenje se provodilo od sedam do 53 tjedna. U ostalih 10 kontroliranih ispitivanja 3.715 sudionika nije slučajno dodijeljeno. Provedena su u različitim zemljama, a promatranje onih koji pate od ovisnosti o opioidima provodilo se tijekom jedne do 10 godina. Veće doze metadona (60 do 100 mg / dan) bile su učinkovitije od niskih doza (1 do 39 mg / dan) u pogledu pridržavanja pacijenta liječenju i smanjenja upotrebe heroina i kokaina tijekom liječenja. Nuspojave metadona bile su slične u različitim dozama, ali u samo jednoj studiji.

Organizacija i kontrola metadonske nadomjesne terapije izrazito je različita; u nekim zemljama postoje jasne smjernice za te programe. Metadon zamjenska terapija uključuje propisivanje lijeka koji je i sam ovisnik. To znači da liječenje nije usmjereno na potpuni oporavak pacijenta. Psihijatrijska analiza, potpomognuta opažanjima u ponašanju, rekla je da su pacijenti, zbog upotrebe metadona, često izgubili kontrolu nad svojim ponašanjem i prekinuli program liječenja od korisnika heroina. To je neporeciva znanstvena činjenica!

Adrese službi za prevenciju ovisnosti u Hrvatskoj

Splitsko-dalmatinska županija
Služba za zaštitu mentalnog zdravlja , prevenciju i liječenje ovisnosti
Vukovarska 46, Split
e-mail; mentalno.zdravlje@nzjz-split.hr

Grad Zagreb
Zavod za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar”, Zagreb
Služba za mentalno zdravlje i prevenciju ovisnosti
Mirogojska 16, Zagreb
e-mail: mentalno-zdravlje@stampar.hr

Istarska županija
Služba za prevenciju ovisnosti i zaštitu mentalnog zdravlja
Sv. Mihovil 2, 52 Pula
e-mail: mentalno.zdravlje@zzjziz.hr

Šibensko-kninska županija
Služba za mentalno zdravlje, prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti
Ivana Meštrovića 11c, Šibenik
e-mail: ovisnosti.sibenik@email.t-com.hr

Karlovačka županija
Služba za prevenciju ovisnosti
Trg hrvatskih branitelja 2/1, Karlovac
e-mail: prevencija.ovisnosti@zjzka.hr

Varaždinska županija
Služba za prevenciju i liječenje ovisnosti
Djelatnost za javno zdravstvene programe, zdravstvenu statistiku i prevenciju ovisnosti
I. Meštrovića bb, Varaždin
e-mail: javno-zdravstvo@zzjzzv.hr

Vukovarsko-srijemska županija
Služba prevenciju ovisnosti i zaštitu mentalnog zdravlja
Zvonarska 57e, Vinkovci
e-mail: info@zzjz-vsz.hr

Zagrebačka županija
Savjetovalište ZAPREŠIĆ
Zdravstveni centar Zaprešić sjever
Mokrička 54, Zaprešić
e-mail: mentalno.zdravlje@zzjz-zz.hr

Zadarska županija
Zavod za javno zdravstvo Zadar
Služba prevenciju ovisnosti i zaštitu mentalnog zdravlja
Ravnice b.b. (1. kat), Zadar
e-mail: sluzba.ovisnosti.zadar@zjz.t-com.hr