Dijabetes melitus

...

Šećerna bolest ili dijabetes melitus predstavlja skup metaboličkih poremećaja koji karakterizira kronična hiperglikemija tj. povišena koncentracija glukoze u krvi nastala uslijed nedostatka inzulina ili izostanka efekta inzulina. Uloga inzulina je osigurati da glukoza uđe iz krvi u stanice. U krvotoku same osobe koja boluje od dijabetesa gomila se glukoza.  

Glukoza je izvor energije. Glukoza ne može iz krvotoka ući u stanice pa postoji "stanična glad", a sama osoba je gladna, malaksala, zamara se i gubi na težini iako jede.

Gladne stanice pokušavaju kompenzirati nedostatak glukoze tako što aktiviraju stvaranje glukoze iz masti. Kao nusprodukt ovakve sinteze nastaje mnogo ketonskih tijela koja se gomilaju u krvi i mokraći. Organizam pokušava osloboditi viška glukoze pa osoba mokri puno i zato je mnogo žedna. Organizam poušava da se oslobodi ketonskih tijela razgradnjom do ugljičnog dioksida pa osoba diše duboko i ubrzano sa zadahom na aceton.

Vrijednost šećera u krvi

- Vrijednost šećera u krvi (glikemija) kod zdravih osoba iznosi od 3,9 do 5,6 mmol / l (70-100 mg / dl).

- Kad se nalaz šećera u krvi kreće u granicama do 7.2 mmol / l (130 gr / dl), obično se kaže da je šećerna bolest dobro regulirana

- Nalaz šećera u krvi s vrijednostima oko 13.9 mmol / l (250 mg / dl) govori o loše reguliranoj bolesti

- Vrijednosti šećera u krvi preko 19.2 mmol / l (350 mg / dl) uvijek su praćene nalazom veće količine šećera u mokraći (izuzev kod oboljenja bubrega), u kojoj je čest i aceton.

Tipovi dijabetesa

I. Tip I - dolazi do destrukcije beta stanica, obično vodi potuno nedostatku inzulina. Nastaje uslijed neadekvatnog imunološkog odgovora ili iz nepoznatog razloga. Dijabetes tip 1 liječi se isključivo inzulinom

II. Tip II - dolazi do rezistencije na inzulin, obično postoji djelomični nedostatak inzulina. Nastaje zbog receptorskih i postreceptorskih promblema tj. inzulin se veže za receptor ali efekt inzulina izostaje. Dijabetes tip 2 se u početku liječi dijetom i tjelovježbom, a kasnije se u terapiju uvode tablete (OHL) i/ili inzulin.

III. Drugi tipovi - oboljenja gušterače; lijekovima ili toksinima uzrokovan dijabetes; genetski sindromi itd. Genetski problemi s beta stanicama i inzulinom, oštećenja gušterače uslijed ozljede, upale, rak, cistična fibroza, hemohromatoza. Endokrini poremećaji uslijed bolesti poput akromegalija, hipertireoidizam, feokromocitom. Određene infekcije, lijekovi, kemikalije. Downov, Turnerov, Klinefelterov sindrom. Porfirija.

IV. Gestacioni dijabetes melitus - tjedna trudnoće.

Simptomi bolesti

Polidipsija - mnogo je žedan.
Poliurija - mnogo mokri
Polifagija - mnogo jede
Gubitak težine - gubi na težini
Letargija i Stupor - brzo se zamara, malaksao je
Kusmaulovo disanje - diše duboko i ubrzano
Muka, povraćanje, bol u trbuhu

...

Komplikacije dijabetesa

- Hipoglikemija - nastaje ako dijabetičar nakon terapije inzulinom ne jede ili nedovoljno jede. Ako se predozira inzulinom.
- Hipoglikemijski koma - gubitak svijesti zbog dugotrajne hipoglikemije
- Hiperglikemija - nedovoljna doza inzulina, neredovito uzimanje terapije, neadekvatna dijeta
- Hiperglikemijska koma - gubitak svijesti zbog dugotrajne hiperglikemije
ketonurija - nagomilavanje ketonskih tijela u mokraći.
- Ketoacidoza - nagomilavanje ketonskih tijela koja su kisele prirode u krvi, krv je "kisela".

Kronične komplikacije nastaju gomilanjem glukoze na membrani endotelnih stanica koje oblažu krvne žile, što dovodi do oštećenja krvnih žila (mikroangiopatija i makroangiopatija) što dalje dovodi do smanjene opskrbe "hranom" iz krvi i oštećenja raznih dijelova tijela - očiju (retinopatija), bubrega (nefropatija), nervi (neuropatija), hipertenzija, gangrena stopala.

Astremedicinski čimbenici Dijabetes melitusa

U osobnom horoskopu pažljivim ispitivanjem uz astromedicinsku analizu, moguće je vidjeti dispoziciju za dijabetesnu bolest.

Glavni indikatori dijabetisa u astromedicini su svakako Mjesec i planeti - Venera, Mars, Jupiter. Mjesec, upravlja akcijom gušterače i protokom krvi, mokraćnim poremećajima. Venera vlada na bubrege, na potiskivanje urina a kada se nađe Venera na fiksnoj zvijezdi "Altair" to sigurno označava da će osoba oboljeti od dijabetesa tipa 2. Planet Mars, označavatelj je genetskog dijela, kao i vodenog dijela tijela.

Planet Jupiter je glavni krivac za osobu koja oboli od dijabetesa iz razloga što on daje oboljenje dijabetesa.

Drugu oznaku ima Mjesec koji je udara na Saturna što opet najavljuje problem sa šećernom bolešću a posebno kada je Mjesec na 27 stupnju zviježđa Lava a Saturn na 16 stupnju zviježđa Jarca. Oba ova stupnja u ovim zviježđima govore da osoba mora kontrolirati svoju prehranu jer postoji velika predispozicija zbog loše prehrane, oboljeti od šećerne bolesti.

- Mjesec 27 stupanj zviježđa Lava a Saturn na 16 stupnju zviježđa Jarca
- Venera 3 stupnja zviježđa Vodenjaka a Jupiter na 4 stupnja zviježđa Raka
- Vladar 6 kuće u velikom rasponu inkonjukciji (150 stupnjeva) sa Mjesecom i J.M.Č.
- Jupiter na 4 stupnju zviježđa Raka
- vladar Ascendenta u 8 kući u zviježđu Raka
- Merkur je u kombinaciji sa Saturnom

Ovdje je planet Venera i Jupiter su pogođeni lošim aspektom. Venera vlada 6 astrološkom kućom a smještena je u 2 astrološkoj kući i u čvrstoj je kombinaciji s planetom Jupiterom koji je smješten u vodenom znaku Raka u 8 kući. Pored toga Venera se nalazi na fiksnoj zvijezdi Altair.

Neminovan je tada pod ovakvom astromedicinskom kombinacijom da će osoba oboljeti od dijabetesa. Ova osoba je oboljela od dijabetesa tipa 2. Oboljela je zbog loše prehrane jer je koristila hranu s visokim glikemijskim indeksom a to potvrđiva i sama Venera u 2 kući, koja je u kombinaciji s Jupiterom.

Pored loše prehrane, koristila je izuzetno puno pijenje piva a zna se da pivo ima 100 glikemijskog indeksa. Sa lošom prehranom i korištenjem piva osoba ima ogromne predispozicije da oboli od dijabetesa.

Hrana sa niskim glikemijskim indeksom

Konzumiranje hrane niske ili umjerene vrijednosti glikemijskog indeksa u prehrani još kako može imati pozitivan utjecaj na prevenciju i terapiju kroničnih bolesti i metaboličkog sindroma.

Izbaciti iz upotrebe konzumacije slatkiša, ili slične hrane bogate konzumnim šećerom, koja izaziva nagli porast razine inzulina. Ograničiti u svojoj prehrani unos hrane od bijelog brašna i bijelog šećera.Hrana bogata proteinima obično ima nizak glikemijski indeks.

Osoba koja boluje od dijabetesa treba koristiti hranu s niskim glikemijskim indeksom a u ovoj hrani je najviše nizak glikemijski indeks.

- Jagode (svježe)
- Čokolada (85% kakao)
- Patlidžan
- Sok od limuna (nezaslađeni)
- Bademi
- Kupus
- Tikvice
- Krastavci
- Kruške (svježe)
- Špinat
- Mlijeko u prahu
- Krastavci
- Lješnjaci
- Kikiriki
- Masline
- Gljive

Riba, nemasno meso, mliječni proizvodi, mahunarke odličan su odabir hrane s niskim glikemijskim indeksom.