Branko Zivotin, katolički astrolog - hiromant

Prhut
dermatologija

Prhuti - suhe, bijele ljuskice kože koje neprekidno skidate i četkate sa kragne ili ramena - u pravilu ne predstavlja baš nikakvu opasnost po zdravlje. Ipak, može biti uzrok neugodnosti, a svrbež koji je ponekad prati predstavlja pravu muku. Mnogi ljudi pogrešno prepostavljaju da ovaj problem ima veze sa higijenom i pranje kose. Iako jest točno da upotreba šampona ponekad može pogoršati već postojeći slučaj peruti, neće je izazvati. Ono što se zapravo krije iza prhuti je jednostavna razlika među ljudima u prirodnom procesu kroz koji svi svakodnevno prolazimo. Razlika je u tome što ih neki ljude gube više od drugih.

Uzrok pojave prhuti

Uzrok pojave prhuti su stanice kože kkoje rastu i prebrzo umiru, ali liječnici ne znaju zašto se to događa. Neke osobe su teškim oblikom ljuštanja imaju preaktivne lojne žlijezde (čiji je zadatak da podmazuju kožu masnim tvarima); druge imaju povišenu razinu gljivice. Pityrosporum ovale, koja postaji kod većine ljudi, a kod onih koji imaju prhut ima je previše. Ostali faktori koji izazivaju perut uključuju obiteljsku povijest bolesti, alergije na hranu, prekomjerno znojenje, uporabu baznih sapuna, gljivične infekcije i stres. Čak i godišnja doba može doprinijeti problemima; hladne suhe zime, često izazivaju prhut ili pogoršavaju postojeću.

Ako prhut masna i žuta, vjerojatan uzrok je kožno oboljenje poznato kao seborični dermatitis; suhe, debele lezije koje se sastoje od velikih, srebrnastih ljuspi mogu poticati od manje česte psorijaze vlasišta. Ovi oblici prhuti - kao i obična prhut - postaju opasni samo ako se česte do te mjere da izazovete pucanje kože, koje može povećati opasnost od infekcija, naročito izazvanim stafilokokne i streptokoknim bakterijama.

Više informacije :

Liječenje

Mnogi šamponi koji se kupuju bez recepta mogu obuzdati perut, ali pitajte liječnika za savjet kod upornih oblika poput seborični dermatitis. Neki biljni lijekovi mogu ublažiti svrbež i suhoću, ali obično je za pobjedu nad masnim ljuspama potreban proizvod na bazi katrana.

Američko udruženje za hranu i lijekove (FDA) odobrilo je samo pet aktivnih sastojaka kao sigurne i učinkovite u liječenju prhuti; preparate na bazi katrana kamenog uglja, pirition cink, salicilnu kiselinu, selen, sulfid i sumpor (FDA) također priznaje i kombinaciju salicilne kiseline i sumpora kao učinkovit preparat. Sve druge tvari su zabranjene kao aktivni sastojci šampona protiv peruti, pa zato pažljivo čitajte etikete.

Konvencionalna Medicina

Ako utvrdite da se i poslije pripravka kupljenih bez recepta još uvijek češete i gulite, javite se liječniku. Možda šampon koji koristite ne odgovara vašim problemima. Uslučaju zaista uporne prhuti možda ćete morati upotrijebiti steroidni losion, koji se nabavlja na recept.

Većina liječnika preporuča osobama koje muči prhut da svakodnevno koriste medicinski šampon, ostavljajući pjenu da odstoji 10 minuta. Svakako dobro isperite; ostaci šampona i sapuna mogu i pogoršati kožne probleme. Pošto prhut nestane, nemojte koristiti medicinski šampon češće od jednom ili dva puta tjedno, jer je prejak za svakodnevnu uporabu. Kad god je moguće, pustite da vam se kosa osuši prirodnim, umjesto koristiti sušilo za kosu.

Četkanje kose četkom od prirodnih čekinja također se može pokazati blagotvornim. Četkajte kosu od korijena prema vrhovima, ravnomjernim i čvrstim potezima. Time ćete prenijeti mast iz korijena, gdje može izazvati prhut, duž vlasi kose, kojima je mast potrebna da bi ostale i zdrave.

Moje Usluge:

Liječenje ljekovitim biljem

Da biste spriječili ljuštenje i zaštitili se od infekcije, pokušajte u vlasište utrljate ulje melaleuke (Melaleuca spp). Neki travari vjeruju da je to jednako učinkovito kao i steroidni kreme koje prepisuju liječnici konvencionalne medicine.

Sušena majčina dušica (Thymus serpyllum), ružmarin (Rosmarinus officinalis) ili kadulja (Salvia officinalis) mogu biti učinkovito sredstvo za ispiranje. Kuhajte 2 prepune žlice jedne od ovih trava u 2 dl vode tijekom 10 minuta. Procijedite i ohladite. Pospite vlažnu, čistu kosu ovom tekućinom i utrljajte je u kožu. Ne ispirite.

Prehrana

Pazite na prehranu. Pokazalo se da mliječni proizvodi, masna hrana, morska hrana i pretjerane količine šećera pogoršavaju prhut. Prhut je čest simptom alergije na hranu, koje su uglavnom posljedice komulativnog djelovanja što malo otežava određivanje izvora alergijske reakcije. Primjerice, pijete mlijeko svaki dan i nikada vam ne padne na pamet da to povezati sa sve debljim slojem kože koja vam se ljušti.

Ako izgleda sa standardni način liječenja prhuti kod vas ne pomažu, pokušajte izbacite iz prehrane masne namirnice (kao što su orasi i čokolada), mliječne proizvode, pretjerane količine šećera i plodova mora.

Dodati količine vitamina, kao što su biotin, tiamin (vitamin B1), niacin (vitamin B3) i kobolamin (vitamin B12) mogu ubrzati nestanak prhuti, pošto potiču razgradnju masnih kiselina.